10 Makanan bantu bakar lemak


Badan terasa mempunyai banyak lemak? Masih ramai yang menghadapi masalah perut buncit dan obesiti akibat terlalu banyak lemak. Lemak berlebihan yang tidak terbuang hingga menyaluti bahagian penting dalam badan membuatkan kita mudah terdedah dengan pelbagai risiko penyakit jantung, kencing manis dan cepat berasa letih. Berikut dinyatakan beberapa makanan yang boleh membantu membakar lemak dalam badan kita.


1. Epal


Epal dianggap raja buah-buahan yang boleh mengawal paras kolestrol secara semula jadi. Fiber dalam epal pectin tinggi dan ia boleh bergabung dengan kolestrol serta membuang lemak tidak baik sebelum lemak diserap ke dalam badan.

2. Bawang putih                                                   

Bawang putih mengandungi antibakteria yang membantu mengurangkan kolesterol dan lemak yang tidak sihat. Minyak atau jus bawang putih mempunyai kualiti sama untuk membantu mengurangkan lemak. Bahan berkenaan juga berfungsi membersihkan badan dari dalam.

3. Kacang soya

                                              

Kacang soya mengandungi lecitin yang mampu menghalang pembentukan lemak. Protein di dalam kacang soya pula mengandungi isoflavon yang dapat mengurangkan kadar kolesterol dalam tubuh, khususnya oxidation of Low Destiny Lecithin (Kolesterol Jahat).

4. Buahan sitrus seperti oren, anggur dan lemon

                                              


Buahan sitrus seperti oren, anggur dan lemon mengandungi vitamin C serta dikenali sebagai asid ascorbik yang berfungsi untuk membakar lemak dan menghalang pembentukan lemak.

5. Bawang merah

                                             

Mengandungi mineral seperti minyak dan sulfur yang membantu untuk memecahkan lemak dan meningkatkan metabolisme badan.

6. Tauge

                                            

Tauge mengandungi banyak khasiatnya terutama vitamin C dan kaya dengan protein yang membantu mempertingkatkan sistem metabolisme. Tauge juga kaya dengan thiamin, magnesium dan fosforus. Malah mengandungi vitamin E yang dikatakan boleh meningkatkan kesuburan.

7. Lobak merah

                                          


Mengandungi karotina iaitu sejenis vitamin A yang membantu membersihkan sistem penghadaman dalam badan dan mampu membuang sisa lemak dengan cepat. 


8. Tomato

                                          Tomato mempunyai vitamin C dan asid citricmalic-oxalic yang tinggi, ia mempercepatkan proses metabolik. Untuk kebaikan buah pinggang, asid berkenaan membantu seseorang membuang air berlebihan.

9. Oat

                                 

Membantu membersihkan organ dalam badan kerana mengandungi sulfur dan iodin. Ia juga membantu membersihkan membran dalam perut dan intestin.

10. Teh hijau


                                   

The hijau mengandungi kafein yang boleh mengurangkan tahap 'plasma triglycerides' dan membakar lemak.

Ketahui la anda bahawa makanan yang kita ambil seharian juga mampu untuk bakar lemak..tapi disebabkan kekangan masa dan ada yang tidak menggemari makan tersebut menyebabkan berat badan naik tanpa kita sedari..

Tapi jangan risau,jika anda tidak menggemari makanan tersebut,salah satu cara nya ialah dengan consume vitamin/supplemen yang mengandungi unsur2 tersebut..

Berminat untuk mengetahui cara bakar lemak dengan vitamin hubungi sayaRohaida Bt Ahmad Azra'ai
 ♥ Shaklee Independent Distributor  
   ID No ||886741
 ♥ SMS ||Whatsapp |016 5210225
 ♥ Emel ||aaisyahealthnbeauty@gmail.com
 ♥ Blog || aaisyahealthnbeauty.blogspot.com
 ♥ FB Page || Natural Vita’s Shoppe
 ♥ FB Personal || Rohaida Ahmad Azraai


No comments:

Post a Comment